SORU: Merhaba Selahattin Bey. Başarılı bir avukat olarak namınızı duyduk ve ziyaretinize geldik. Öncelikle misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Torun Center Garden Ofis’te yer alan hukuk büronuz gerçekten çok güzel. Sanırım uzun süredir buradasınız. Röportajımıza önce sizi tanıyarak başlamak istiyorum. Kendinizi özetle nasıl anlatırsınız?
- 1985 Şanlıurfa doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Şanlıurfa’da tamamladım. Sonrasında sırasıyla Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Spor Hukuku Uzmanlığından mezun oldum. Yüksek lisans eğitimimi de Özyeğin Üniversitesi Sağlık Hukuku alanında tamamladım. Hobi olarak da Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon lisans programını bitirdim. Şu anda Par Hukuk ve Arabuluculuk Bürosunun sahibiyim. Par Hukuk Bürosunun yanı sıra Par Sağlık, Par Sigorta, Par Spor ve Parlegal şirketlerinin de yöneticisi ve sahibiyim. Sivil toplum kuruluşları bakımdan da İNTİSAD yani İnternasyonel İş İnsanları Derneğinin Kurucu Genel Başkanıyım. Dolayısıyla uluslararası ticaretten sağlık turizmine, spordan danışmanlık ve sigorta sektörüne kadar geniş bir yelpazede hizmet sunan bir ağın sahibi durumundayım.
SORU: Par Hukuk ve Arabuluculuk Bürosunun kuruluşu ve uzmanlık alanları hakkında neler söylemek istersiniz Selahattin Bey?
- Ben Par Hukuk’un ilk ofisini 2010 yılında Mecidiyeköy’de Ortaklar Caddesinde kurdum. Başarılı bir avukat olmak için gece gündüz çalıştım, iyi bir ekip kurdum ve büromu, her uzmanlık alanında hizmet verebilen profesyonel bir hukuk bürosu haline getirdim.2019 yılında Torun Center inşaatı bitince yeni yerimize taşındık. Kısaca özetlemek gerekirse, 14 yıldır faaliyet gösteren başarılı bir hukuk bürosudur Par Hukuk.
SORU: Par Hukuk ve Arabuluculuk Bürosunun uzmanlık alanları hakkında bilgi alabilir miyiz? 2023 Yılında gelen davalara baktığınızda yoğunluk hangi hukuk dalındaydı, kısa bir analizini yapabilir misiniz?
- Par Hukuk ve Arabuluculuk Bürosunun uzmanlık alanları Sağlık Hukuku, Ticaret Hukuku, Uluslararası Ticaret Hukuku… Ve elbette her hukuk bürosunda olan İcra, İş, Aile ve Ceza Hukuku. 2023 yılını analiz ettiğimiz zaman şu tespitlerde bulunabilirim. 2023 yılında pandemiden kaynaklanan boşanma davalarında ciddi bir artış söz konusuydu. Ekonomik sıkıntıların artmasından kaynaklanan ceza hukukunu ilgilendiren davalar çok fazlaydı. Yine ekonomik krizin sebep olduğu ticari davaların sayısında ciddi bir artış oldu.
SORU: Selahattin Bey, ticari davalar demişken konkordato ve iflas erteleme davalarıyla da ilgileniyor musunuz? Son günlerde en çok konuşulan konulardan biri de bu sanırım…
- Par Hukuk ve Arabuluculuk büromuz 2013 yılından beri iflas erteleme, devamında konkordato ve iflas dosyalarıyla ilgilenmektedir. Bu yılda da maalesef iflas aşamasına gelen pek çok şirkete de destek verdik. Bu konuda da çok tercih edilen bir büroyuz.
SORU: Müvekkilleriniz bir uyuşmazlık yaşadığında dava yolunun yanı sıra arabuluculuk hizmeti de alabiliyorlar mı?
- Par Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu adından anlaşılacağı üzere aynı zamanda bir arabuluculuk bürosu. Ben de aynı zamanda arabuluculuk eğitimlerini tamamlamış bir avukatım. Benim haricimde ekibimizde çok sayıda tecrübeli arabulucularımız bulunmakta. Dava yolundan önce arabuluculuk yolunu denemeyi tercih eden müvekkillerimiz elbette oluyor. Çünkü dava yolu daha uzun ve daha maliyetli. Aynı zamanda her iki taraf için de sonucu ulaşması daha zor bir yöntem. Arabuluculuk kısa zamanda çözülebilen ve daha ekonomik bir yol olduğu için tercih ediliyor. Davanın tarafları ulaşmak istedikleri sonuca kısa zamanda ulaşabiliyorlar.
SORU: Dava yolu seçildikten sonra da arabuluculuk mümkün mü Selahattin Bey yoksa baştan mı seçilmek zorunda?
- Taraflar, hâkim teklif etmeden de, dava açıldıktan sonra da arabulucuya başvurabilirler. Bu halde de tarafların arabulucuya başvurmak konusunda anlaştıklarını duruşmada beyanlarını zapta geçirerek yahut duruşma dışında mahkemeye yazılı olarak bildirmeleri ile arabuluculuk süreci başlamış olur.
SORU: Müvekkillerinizin taleplerine baktığınızda en çok hangisini tercih ediyorlar Selahattin Bey, dava yolunu mu, arabuluculuğu mu?
- Türkiye’deki orana paralel bir durum söz konusu diyebilirim. Büyük çoğunluğu dava yolunu tercih etmekte. Ancak bazı müvekkillerimiz uzlaşma yolunu tercih ediyorlar ve biz de hemen arabuluculuk işlemlerimizi başlatıyoruz.
SORU: Selahattin Bey son zamanlarda kendi şirketini kuran kişilerin sayısı her geçen gün artmakta. Yeni şirket kurmuş kişilere deneyimli bir avukat olarak neler tavsiye edersiniz, hukuki problemlerle karşılaşmamak ya da en iyi şekilde çözebilmek için neler yapmalılar?
- Dünya genelinde kabul görmüş temel bir kural vardır. Ticaretle uğraşıyorsanız, hangi sektörde olursanız olun 2 kişi o şirketin geleceği için çok ama çok önemlidir. Bir iyi bir mali müşaviriniz olmalı, ikinci olarak da tecrübeli bir avukatınız olalı. Çünkü ticarette mali veriler ve hukuksal dengeler çok önem arz etmektedir. Bu nedenle ticaretle ilgilenen her insan şirketini kurar kurmaz hatta kurmadan önce bir hukuk bürosundan danışmanlık alması geleceği için elzem bir konudur.
SORU: Son olarak, malum yeni bir yıla girdik, 2024 yılından beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?
- 2023 hem ülkemiz hem de dünya açısından zor bir yıl oldu. Şubat ayında gerçekleşen deprem hepimizi çok üzdü. Son zamanlarda duyduğumuz şehit haberleri de keza tüm milletimizi kederlendirdi. Ben ülkemizin ve milletimizin çok güçlü olduğuna inanan bu sebeple de tüm zorlukların altından kalkabileceğine inanan biriyim. Umuyorum ki 2024’te ekonomik olarak çok daha güçlü bir ülke haline geliriz. Şu anda insanlarımızı en çok zorlayan konu maalesef ekonomi ve enflasyon. Sonuç olarak 2024’ün herkesin sağlıklı, huzurlu ve başarılı olduğu bir yıl olmasını temenni ediyorum ve tüm VİP TURKEY ekibinin de yeni yılını kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.