2022 yılında yürürlüğe giren Spor Kulüplerinin Birleşmesi ve Malvarlığı Devri Yapmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile amaçlanan spor kulüplerinin birleşmesi veya faaliyet gösterdikleri spor dallarından bir veya birkaçını aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak başka bir spor kulübüne veya spor anonim şirketine devretmeleri halinde uygulanacak olan usul ve esaslar belirlenmektedir.

Spor Kulüplerinin Birleşmesi

Spor kulüplerinin birleşmesi, Yönetmelik uyarınca birtakım şartlara bağlanmış olup bu şartların varlığı halinde birleşme işlemi gerçekleşmektedir. Belirtmek gerekir ki spor kulüpleri ancak bir başka spor kulübünü devralmak suretiyle birleşebilirler. Diğer yandan bir spor kulübü ancak aynı ilde bulunan bir diğer spor kulübüyle birleşebilir.

Ayrıca spor kulüplerinin birleşmesi için bir takım nitelikli toplantı ve karar yeter sayıları da öngörülmüştür. Yönetmelik uyarınca; Spor kulüpleri genel kurul üye tam sayısının en az dörtte üçünün katılacağı genel kurul toplantısında, toplantıya katılanların en az salt çoğunluğunun oyu le alınacak kararla başka bir spor kulübü le birleşebilir.

Aranan koşullardan bir diğeri de birleşme raporudur. Birleşmenin tarafını oluşturan spor kulüplerinin yönetim organları ayrı ayrı veya birlikte birleşmeye ilişkin rapor hazırlamalıdır. Birleşme raporunda birleşmenin amacı, sonuçları, hukuki ve ekonomik yönlerinin yanı sıra birleşme sonrası tahmini bilançonun da yer alması gerekir.

Önemle vurgulamak gerekir ki spor kulüplerinin birleşmesi Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın iznine tabidir. Birleşmek isteyen spor kulüpleri aşağıda yer alan belgeleri sunmak suretiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı’na başvuruda bulunabilirler:

  • Birleşme talebine ilişkin spor kulüplerine ait başvuru dilekçeleri.
  • Birleşmeye ilişkin spor kulüplerine ait yönetim kurulu kararları.
  • Taraflar arasında imzalanan birleşme sözleşmesi.
  • Birleşme sözleşmesinin onaylandığına ilişkin spor kulüplerinin genel kurul kararları.
  • Spor kulüplerinin aktif ve pasiflerinin yer aldığı son bilançoları.
  • Birleşme raporu.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerine göre defter tutan spor kulüplerinde birleşmeye esas finansal tabloların ilgili mevzuata uygun olarak hazırlandığına ilişkin bağımsız denetim kuruluşu, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu; finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartlarına göre tutan spor kulüplerinde ise Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan bağımsız denetim raporu.

 Birleşme, Bakanlık tarafından spor kulüpleri siciline tescil ile geçerlilik kazanır. Ayrıca birleşmeyle devrolunan spor kulübünün tescil anındaki bütün aktif ve pasifi kendiliğinden devralan spor kulübüne geçer. Birleşme ile devrolunan spor kulübünün üyeleri de kendiliğinden devralan spor kulübünün üyesi olur. Birleşme ile devrolunan spor kulübüne ait sportif tarihçe ve sportif başarı devralan spor kulübüne geçmiş sayılır. Devralan spor kulübü, lig ve benzeri müsabakalara katılımda veya tescil edilen isminde devrolunan spor kulübü izlenimini verecek herhangi bir değişiklik yapamaz. Ayrıca devrolunan spor kulübünün müsabakalara katılım ismi veya unvanı yeniden tescil edilmez. Birleşme ile devrolunan spor kulübünün tüzel kişiliği tasfiye edilmeksizin sona erer ve spor kulüpleri sicilinden silinir.

Malvarlığının Devri

Spor kulüplerinin aktif ve pasif varlıklarının devrinde de birleşmede olduğu gibi nitelikli toplantı ve karar yeter sayıları aranmaktadır. Yönetmeliğe göre;Spor kulüplerinin faaliyet gösterdikleri spor dallarından bir veya birkaçı aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak genel kurul üye tam sayısının en az dörtte üçünün katılacağı genel kurul toplantısında toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyu ile alınacak kararla başka bir spor kulübüne veya spor anonim şirketine devredilebilir.

Ayrıca yönetmelik malvarlığı devrinin gerçekleştirilebilmesi için malvarlığı devri raporunun hazırlanmasını da öngörmektedir. Malvarlığı devrinin tarafını oluşturan spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin yönetim organları tarafından ayrı ayrı veya birlikte mal varlığının devri hakkında ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor hazırlanmalıdır. Raporda; mal varlığı devrinin amacı, sonuçları, devir sözleşmesinin hukuki ve ekonomik yönleri açıklanarak devir sonrası tahmini bilançolara yer verilir.

Kritik önemi haiz bu şartların yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığına malvarlığı devrine ilişkin olarak faaliyet gösterdiği spor dallarından bir veya birkaçını aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak başka bir spor kulübüne veya spor anonim şirketine devretmek isteyen spor kulübü tarafından yapılacak başvuru için gerekli diğer belgeler şunlardır:

  • Mal varlığının devri talebine ilişkin başvuru dilekçesi.
  • Mal varlığının devrine ilişkin yönetim kurulu kararı.
  • Taraflar arasında imzalanan mal varlığının devri sözleşmesi.
  • Devredilen spor dallarının aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak devrine, devralan spor kulübünün veya spor anonim şirketinin devreden spor kulübü ile birlikte devir kararının tescilinden önce doğmuş veya borçları doğuran sebepler tescil tarihinden önce oluşmuş bulunmak kaydıyla müteselsil olarak borçlardan sorumlu olduğuna ve mal varlığının devri sözleşmesinin onaylandığına ilişkin genel kurul kararı.
  • Spor kulübünün aktif ve pasiflerinin yer aldığı son bilançosu.
  • Mal varlığının devri raporu.

 Bir spor kulübüne ait spor dallarından bir veya birkaçını aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak devralmak isteyen spor kulübü tarafından aşağıdaki belgelerle birlikte Bakanlığa başvuruda bulunulur:

  • Mal varlığının devralınması talebine ilişkin başvuru dilekçesi.
  • Mal varlığının devralınmasına ilişkin yönetim kurulu kararı.
  • Devralınan spor dallarında faaliyette bulunma hak ve yetkisinin yer aldığı tüzük.
  • Taraflar arasında imzalanan mal varlığının devri sözleşmesi.
  • Devredilen spor dallarının aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak devrine, devralan spor kulübünün devreden spor kulübü ile birlikte devir kararının tescilinden önce doğmuş veya borçları doğuran sebepler tescil tarihinden önce oluşmuş bulunmak kaydıyla müteselsil olarak bu borçlardan sorumlu olduğuna ve mal varlığının devri sözleşmesinin onaylandığına ilişkin genel kurul kararı.
  • Spor kulübünün aktif ve pasiflerinin yer aldığı son bilançosu.
  • Mal varlığının devri raporu.

Bir spor kulübüne ait spor dallarından bir veya birkaçını aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak devralmak isteyen spor anonim şirketi tarafından aşağıdaki belgelerle birlikte Bakanlığa başvuruda bulunulur:

  • Mal varlığının devralınması talebine ilişkin başvuru dilekçesi.
  • Mal varlığının devralınmasına ilişkin yönetim kurulu kararı.
  • Devralınan spor dallarında faaliyette bulunma hak ve yetkisinin yer aldığı şirket esas sözleşmesi.
  • Taraflar arasında imzalanan mal varlığının devri sözleşmesi.
  • Devredilen spor dallarının aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak devralındığına, devralan spor anonim şirketinin devreden spor kulübü ile birlikte devir kararının tescilinden önce doğmuş veya borçları doğuran sebepler tescil tarihinden önce oluşmuş bulunmak kaydıyla müteselsil olarak bu borçlardan sorumlu olduğuna ve mal varlığının devri sözleşmesinin onaylandığına ilişkin genel kurul kararı.
  • Şirket pay defterinin noter onaylı sureti.
  • Ticaret sicil tasdiknamesi.
  • Mal varlığının devri raporu.

Belirtmek gerekir ki malvarlığının devri, devrin Bakanlık tarafından ilgisine göre spor kulüpleri sicili veya spor anonim şirketleri siciline tescili ile geçerlilik kazanır. Ayrıca devrolunan spor dalının tescil anındaki bütün aktif ve pasifi kendiliğinden devralan spor kulübüne veya spor anonim şirketine geçer.

Devralan spor kulübü veya spor anonim şirketi devreden spor kulübü ile birlikte; devir kararının tescilinden önce doğmuş veya borçları doğuran sebepler tescil tarihinden önce oluşmuş bulunmak kaydıyla borçlardan müteselsil olarak sorumludur.

Mal varlığının devrinde devralan spor kulübü yönünden, devralınan spor dallarının devirden önce bulunduğu lig ve benzeri müsabakalardaki klasman derecesi ile bu dereceden doğan haklar ise korunur. Spor dallarını devreden spor kulübü, aynı spor dallarında ilgili spor dalının en alt kademesinden başlamak üzere yeniden faaliyete başlayabilir.